Retseptid

Retseptid

FORELL LEHTTAINAS
500g lehttainast, 2 forellifileed, 2sl sidrunimahla, 1tl sidrunipipart,
0,5 tl soola
Täidis: 200g külmutatud spinatit, 1 väike porru, 1sl võid,
200g hapukoort, 0,25tl soola, purustatud musta pipart

Pane spinat sõelale sulama ja nõrguma. Eemalda fileedelt nahk ning näpi pintsettidega välja luud, hõõru kala maitseainetega üle. Peenesta sibul ja hauta mõned minutid võis. Lisa kuivaks pigistatud spinat, hapukoor ja maitseained, lase madalal kuumusel peaaegu kuivaks haududa. Rulli tainas kalast veidi suuremaks ristkülikuks. Pane üks filee poolele tainale, kata täidise ja teise fileega. Tõsta vaba tainapool kala peale, näpi servad tihedalt kinni ning pintselda üle munaga. Tee pealmisele küljele ristsuunalisi sisselõikeid, kust aur välja pääseks. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 40 minutit või kuni ümbris on küps ja pruun.

KUIDAS VALMISTADA UHHAAD?
Õiges uhhaas peab olema vähemalt seitset sorti kalu, sealhulgas kindlasti ka angerjat. Uhaad peab keetma suures pajas, sest seda peab olema palju. Uhhaale peab lisama kindlasti palju sibulat ja värsket tilli, paha ei tee ka värske kartul ja porgand. Parim uhaa valmib värskes õhus keetes, sest pajast leviv aroom lisab õhustikku pidulikkust.

PRAETUD TURSK
Tursafilee tükid maitsestada soola, pipra ja sidrunimahlaga, veeretada jahus ja lahtiklopitud munas ja praadida helepruuniks.

PARIM SOOLASIIG
1 kg kala kohta võtta umbes 100 g jämedat soola. Kui siiga on rohkem, võib need soolata purki või kaussi vajutise alla. Jälgida, et soolvesi tõuseks üle! Üks-kaks kala võib soolata marlisse keeratult vaaganle. Peale panna kerge vajutis ja aeg-ajalt ümber pöörata. Soolasiiga võib süüa viilutatult kas sibula ja soojade kartulitega või hapukoorega kaetult nagu heeringat. Kui juhtub, et kala on ülesoolatud või siiski kuivaks jäänud, panna kalatükid mõneks ajaks äädikavette.